„ДА ГОВОРИМ ОТКРИТО ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЮТЮНА!“

„ДА ГОВОРИМ ОТКРИТО ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЮТЮНА!“

„ДА ГОВОРИМ ОТКРИТО ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЮТЮНА!“

На 31 май се отбелязва Световният ден за без тютюнопушене.

    На  12. 05. 2022 г. наш гост беше г-жа М. Недялкова от ОБСНВ гр. Търговище, която запозна учениците в 4 клас на Трето ОУ „П.Р. Славейков“ гр. Търговище как тютюнът вреди на здравето. Целта е да се насочи вниманието към това как младите хора могат да поемат контрола върху здравето си и да отхвърлят пристрастяването към тютюна.

    Разговаряхме също и за свързаните с тютюна индустрии и как манипулират младежта чрез използване на аромати (ягода, дъвка и т. н, които са привлекателни за младите в тютюневите и никотиновите продукти; елегантни дизайни и атрактивни продукти, които също могат да бъдат лесни за носене и са измамни (например продукти, оформени като USB стик или бонбони); популяризиране на продукти като „намалена вреда“ или „по-чисти“; спонсорства на знаменитости /влиятелни личности и популяризиране на тютюневи и никотинови продукти (напр. Instagram influencers); продажба на цигари с единични пръчици и други тютюневи и никотинови продукти в близост до училищата, което прави евтин и лесен достъп до децата; машини за продажба на тютюн и др.

       Запознахме се и с куклата Сю, която е пушач и нагледно видяхме какво се случва с органите ни при употреба на тютюн. Четвъртокласниците разбраха, че пушенето по никакъв начин не свидетелства за това, че са пораснали. То по-скоро показва незнание и лекомислие към собственото си здраве. Превенцията на пушенето сред подрастващите трябва да е приоритет в борбата с цигарите не само за родители, учители, медицински специалисти, но и за цялото общество, защото редовното пушене на цигари, започнало в юношеството е предотвратим риск за заболеваемост, инвалидност и преждевременна смъртност сред младите хора. Чрез превенции в цялото общество младите хора трябва непрекъснато да се насочват към бъдеще без тютюн.